Everist Galoa

EVERIST GALOA – NESHVAĆENI GENIJE

      Da li su baš svi nemirni đaci takvi zato što ih škola ne zanima ili se među njima krije i neki neshvaćeni genije kome je samo dosadno jer mu je sve što predajemo prelako? A Everist Galoa je bio upravo to: neshvaćeni genije kome je škola tako loše išla da je čak ponavljao jedan razred. Nije on imao strpljenja da se bavi onim što propisuju školski programi jer se dokopao vrlo interesantne matematičke literature i zaronio u nju. Sasvim se lako snalazio u komplikovanim teorijama i nije mu za to bila potrebna pomoć profesora. Jedan njegov profesor je shvatio kakvog genija ima pred sobom i učinio je sve da mu pomogne da se upiše na Višu Politehničku školu u Parizu. Spremio je mladi Galoa svoje najnovije dokaze i počeo da ih objašnjava svojim budućim profesorima. Pri tome je sva izračunavanja izvodio napamet! Kada su mu ispitaivači predložili da to i zapiše, ispostavilo se da ga sunđer i kreda samo zbunjuju, pa je izgledalo da on ne zna o čemu priča. Kada je Galoa shvatio da će po drugi put pasti na prijemnom ispitu, u očajanju je ispitivače gađao sunđerom! Zapravo, profesori nisu znali šta on priča jer su njegove teoreme bile znatno ispred svog vremena.

    U vereme kada je razrešavao nerešivi problem tog vremena vezan za polinomske jednačine četvrtog stepena, Galoa je bimao tek 17 godina! Muke je imao sa tim da neko ozbiljno shvati njegov rad, ali to mu, na žalost, za života nije pošlo za rukom. Galoa je poginuo u besmislenom dvoboju iz političkih razloga u dvadeset prvoj godini života, a njegovi radovi koje pomenuh ( i mnogi drugi koje nećemo pominjati, kako bi čitalac  izdržao do kraja ovog članka), bili su priznati tek 38 godina posle njegove smrti. Kako li bi matematika izgledala da je poživeo malo duže?!

     Pa sad, ako je i tebi dosadno i lako ono što te uče u školi, probaj sa matematikom. Nikad se ne zna, možda i u tebi čuči takav genije. U svakom slučaju, možeš da probaš… Ništa ne košta, a može da koristi…A može biti i zabavno. Potraži na ovom ili nekim drugim blogovima interesantne zadatke, pa kad neki rešiš uživaj u tome kako si pametan:)

 

Advertisements