Napravite sami vizuelno sredstvo

Više puta sam sa kolegama diskutovala o tome na koji način bi trebalo obraditi linearnu funkciju u 8. razredu. Crtamo, bojimo, navodimo primere, ali šta-god uradili, deci je ova oblast uvek teška . Vredni đaci nauče da nađu nulu, ispitaju znak i utvrde monotonost funkcije, ali uvek ostaje utisak da, zapravo, ne razumeju to što rade. Kako im pomoći u savladavanju prvih pojmova analitičke geometrije? Tražila sam saveznika u vidu nekog didaktičkog sredstva koje bi omogućilo lakše snalaženje u koordinatnom sistemu i bolje razumevanje jednačine prave. Posle nekih ideja, čija je realizacija propala zbog visoke cene, na kraju se sve svelo na nekoliko papira i stikere, a pokazalo se kao veoma delotvorno! Ako poželite da probate, biće vam potrebno:
• Nekoliko papira za čet-tablu (to su oni papiri koji imaju iscrtanu kvadratnu mrežu; treba samo da ucrtate koordinatne ose). Ukoliko niste u mogućnosti da ove papire nabavite, može poslužiti i neki običan tabak bristola ili neki sličan papir. U tom slučaju ćete imati malo više posla, jer će biti potrebno da iscrtate kvadratnu mrežu. Ako radite u grupama (što preporučujem), trebaće vam onoliko koordinatnih sistema (u daljem tekstu: KS) koliko imate grupa.
• Stiker-blokčići u nekoliko boja, ili nalepnice za tegle, ili bilo kakve druge nalepnice – stikeri koji se mogu zalepiti, ali i odlepiti i ponovo koristiti. Po knjižarama se mogu naći koturi nalepnica u četiri boje namenjeni za pisanje i lepljenje cena u prodavnicama (ja sam njih koristila). Važno je da imate bar 4 boje, jer boje igraju veoma važnu ulogu na ovim časovima.
Kada ste jednom napravili 5-6 ovakvih papira, oni će vam sigurno potrajati bar godinu dana. Ako koristite stiker-blokčiće, biće vam potreban samo onaj lepljivi deo koji, takođe, možete pripremiti unapred, ili dati deci na času da to urade. Od lepljivog dela stikera treba skrojiti kvadratiće i zalepite ih na jednu papirnu traku. Oni se mogu zalepiti i odlepiti, te se mogu iskoristiti više puta, a u vežbi koju pripremamo ti kvadratići će “glumiti“ tačke u koordinatnom sistemu. Ako ste kupili nalepnice za tegle, a ja nisam našla drugačije sem belih, onda savetujem da ih obojite markerima u različitim bojama.
Uz ovakav materijal ćete moći da, za veoma kratko vreme, na času odredite veliki broj tačaka u kordinatnom sisitemu i da pružite deci mogućnost da samostalno izvuku zaključak. Evo nekoliko praktičnih primera za korišćenje ovakvog didaktičkog sredstva.

DSCN0945

Potreban materijal

DSCN0946

Primer funkcije direktne proporcionalnosti

DSCN0947

Ovo je sve što je potrebno od materijala

DSCN0954

Uporedjujemo sve tri funkcije, posmatramo, razmišljamo…

DSCN0949

Učimo znak i nule funkcije

Advertisements