Sretenjski go turnir

Nakon završene škole goa koju sam organizovala u saradnji sa go klubom Pro Go iz Niša i kroz koju je prošlo preko 30 učenika petog razreda škole „Sveti Sava“, moji đaci su učestvovali i na svom prvom turniru. Za mene je ovo trenutak za sređivanje utisaka, sa željom da uobličim u jednom članku iskustva u radu matematičke sekcije. Matematička sekcija je kutak u kome se bavimo nekim stvarima koje, naizgled, nemaju veze sa matematikom, pa se u te aktivnosti lako uključuju i deca čija su postignuća iz matematike nešto slabija. Kakva god da je aktivnost kojom se bavimo, a to su često za decu zanimljiviji sadržaji od redovne nastave, primetila sam neke interesantne posledice ovih aktivnosti. Odnos koji izgrađujemo baveći se goom, zlatnim presekom, matematičkim igrama ili bilo čime drugim, je veoma topao, sa međusobnim poverenjem koje jača i više je mentorski, nego klasičan odnos nastavnik-učenik. Učenici shvataju da imaju veće sposobnosti nego što su mislili, jača njihovo samopouzdanje, a (eventualni) strah od matemaike se topi. Kao posledica toga, javlja se i povećana želja da se poprave i u redovnoj nastavi, više uče i postižu bolje rezultate.

Takav efekat nije izostao ni sada, nakon dva meseca bavljenja goom. Škola goa je okupila šaroliki sastav đaka: od već iskusnih matematičara-takmičara, pa sve do učenika koji nekako jedva savladavaju program matematike. Zanimljivo je bilo videti sa kakvim žarom su se svi oni bacili na savladavanje ove drevne misaone igre, pa im nije bilo teško da dolaze u školu čak ni subotom ili za vreme zimskog raspusta. Međutim, imali smo cilj dostojan ovakvog zalaganja – učešće na Sretenjskom turniru u gou, i možda, i na Evropskom Juniorskom prvenstvu, o čemu smo potajno maštali. Osim primetne želje da se pobedi drug iz odeljenja, sve više je, kako je škola odmicala, bivala prisutn i želja da se savlada neki problem ili nauči još nešto novo. Uzbuđenje je bilo prisutno i tokom turnira, koji je održan 15. i 16. februara u prostorijama go kluba Pro Go. U dva dana odigrano je pet kola, a između partija su se u parkiću ispred kluba deca igrala loptom po divnom, sunčanom prolećnom danu. Drugog dana je bilo malo više nervoze, jer je plasman bio bitan, a partije koje su se igrale su bile odlične,  protivnici  neumoljivi. Po završetku partija, uz prisustvo roditelja, proglasili smo pobednike, a to su bili SVI. Naime, sva deca su učešćem na ovom turniru osvojila svoje prve kategorije i time postali registrovani igrači Evropske go federacije. Njihova imena će uskoro biti uvrštena u ovu bazu podataka. Radost i osmesi na dečijim licima su ozarili i sve nas odrasle. Ipak, morali smo odrediti najbolje među njima koji su bili nagrađeni medaljama. Četvoro najboljih je već izborilo plasman na Evropsko Juniorsko prvenstvo: Staša RAdenković, Nemanja Gajić, Ognjen Radić i Danica Milojković, dok će se peti član odrediti nakon baražnog turnira koji će biti održan za dve nedelje. Odlazak na ovo prvenstvo finansiraće go klub Pro Go.

DSCN3048

Zlato: Staša Radenković; srebro: Nemanja Gajić; bronza: Ognjen Radić

DSCN2982DSCN3006 DSCN3046

Osim divnog druženja sa decom, za mene je veoma bila bitna još jedna činjenica:  primetno je povećanje zainteresovanosti za predmet kod sve dece, a uticaj na razvoj kognitivnih sposobnosti kao posledica učenja goa, će se još dugo osećati.

Saznajte više o gou

Pročitajte članak o Sretenjskom turniru objavljen na portalu Građanin

Zvanični sajt Evropske go federacije

Sajt Go Saveza Srbije

Sajt Evropsko Juniorsko Prvenstvo u Gou EYGC

Advertisements