Šta je to GO?

Da li ste nekada imali priliku da se  susretnete sa ovom igrom?

Go board with game in progress

Ova kombinatorna, misaona igra je izuzetno zanimljiva. Potiče sa dalekog istoka i stara je preko 4000 godina. Prema legendi, jedan kineski car nije bio zadovoljan razvojem svoga sina, te je naredio svojim ministrima da smisle neku igru kroz koju bi dete moglo brže da napredujem da stekne i mudrost i maštovitost. Tako je nastala igra go koja u zemljama dalekog istoka nosi različite nazive;

圍棋 wéiqí на кинеском,Резултат слика за istorija igra go

囲碁 igo на јапанском,

바둑 baduk на корејском.

Заједнички превод:

            ИГРА ЗАОКРУЖИВАЊА!

Ovu igru su kasnije, kao obaveznu vojnu veštinu, proučavali japanske vojskovođe, jer se tokom igre razvijaju veštine strategije. Igra se može zamisliti kao sukob dve vojske: crne i bele, koje se na drvenoj tabli koju čini 19×19 polja, bore za osvajanje što veće terijtorije. Tokom igre je obavezno iskazivanje poštovanja protivniku počev od prvog poteza koji se tradicionalno igra prema protivniku, na strani njegovog srca. Naravno, na kraju partije sledi fer rukovanje i priznavanje poraza.

Lepota ove igre je u  tome što su pravila veoma jednostavna i mogu se naučiti za 5 minuta, a onda se može uživati u nebrojenim kombinacijama koje ova igra omogućava. Smatra se da go  ima toliko kombinacija koliko ima atoma u kosmosu!

Ukoliko želite da naučite pravila, to možete u Niškom go klubu Pro Go, subotom od 11h, ulica Stanka Vlasotinčanina 28.

Pravila možete naučiti i preko interaktivnog linka: Play-go!

Advertisements