Prva lekcija

Go je strateško kombinatorna igra u kojoj učestvuju dva igrača.

Igra se na tabli koja ima 19×19 polja pomoću figura koje se nazivaju kamenovi.

akrales_160307_0970_a_0127.0Kamen se stavlja na preseke linija, tako da postoji 361 mogućnost za potez. Početnici mogu da igraju i na manjim tablama dimenzija 13×13 ili 9×9 polja. Na manjim tablama partija traje kraće i lakše se prati. Jedan igrač igra crnim, a drugi belim kamenovima. Svaki igrač ima po 180 kamenova.

Igrači počinju igru na praznoj tabli. Prvi igra crni stavljajući jedan kamen na neki od preseka linija, a zatim igra beli. Dalje igraju naizmenično. Kamen se može staviti na bilo koji od preseka, računajući i preseke linija na ivici table. Jednom stavljeni kamen na neki od preseka se više ne pomera do kraja partije (osim u slučaju zarobljavanja). Cilj svakog igrača je da svojim kamenovima okruži što veću teritoriju na tabli. Svi preseci polja unutar okružene oblasti su njegovi poeni. Svaki prazan presek je 1 poen, a takođe i svaki zarobljeni protivnički kamen vredi 1 poen. Ako se osvaja teritorija uz ivicu table, treba je okružiti sa 3 strane, a u uglu table samo sa 2 strane.

Резултат слика за igra go

Kamen na tabli ima 4 susedna preseka koji su sa njim povezani linijama (A). Takvi preseci se nazivaju slobode. Kamen na ivici table ima 3 slobode, a u uglu samo 2. Postavljanjem belog kamena uz crni (B), crnom je broj sloboda smanjen na 3. Na slici C crni ima 2 slobode, a na slici D samo jednu. Pozicija na slici D se naziva atari. Kamen koji se nalazi u atariju će u sledećem potezu biti zarobljen.  Ukoliko beli postavi svoj kamen oduzimajući i poslednju slobodu crnom, crni kamen se sklanja sa table i on je u vlasništvu igrača koji ima bele kamenove kao njegov zarobljenik, a vredi 1 poen. Zabranjeno je odigrati potez kojim se svom kamenu ili grupi kamenova oduzima poslednja sloboda. Takav potez se naziva samoubistvo. Na slici dole vidi se da je crni zarobio beli kamen i on je uklonjen sa table. Beli ne sme da stavi smvoj kamen na upražnjeno mesto jer bi to bilo samoubistvo.

2

Pogledajte kako izgleda prvih 60 poteza na sledećem gifu.

 

Advertisements