Peta lekcija

Partija je završena kada je prostor podeljen među igračima, a grupe njihovih kamenova se graniče među sobom. U takvoj poziciji ni jedan igrač više ne može da poveća svoj prostor, smanji protivnikov, ili zarobi neki kamen, pa bi dalje igranje bilo na njegovu štetu. Igrač na potezu pasira (kaže: pas), tj. smatra da nema više gde da odigra i prepušta potez protivniku. Kada i protivnik pasira, partija je gotova. Jedna takva partija je prikazana na donjoj slici na tabli 13×13.

kraj-partijeTada se sa table uklanjaju svi kamenovi (na slici označeni sa X)  koji ne mogu da izbegnu zarobljavanje, odnosno da naprave dva oka, i to bez popunjavanja preostalih sloboda. Takvi kamenovi se računaju kao zarobljenici. Onda se pristupa brojanju – sabiraju se osvojene teritorije i zarobljenici. Svako osvojeno polje i svaki zarobljen protivnikov kamen vrede po jedan poen. Igrač koji ima više poena je pobednik.

Sada kada ste se upoznali sa svim pravilima, možete da vežbate. Za to vam na raspolaganju u Nišu  stoji go klub Pro Go, ul. Stanka Vlasotinčanina 28, tel. 018 244 334. Do kraja ove godine igramo go i u Regionalnom centru (pored opštine Medijana), svakog utorka od 18-20h. Ako kod vas nema klubova, možete da igrate i preko interneta i u tu svrhu možete koristiti interaktivnu vežbaonicu http://playgo.to/iwtg/en/ . Mada, ako u vašem mestu nemate go klub, možda je pravo vreme da razmislite da ga osnujete. U međuvremenu, partnera za igru možete pronaći i na internetu, na sajtu KGS Go Server. Doduše, moram priznati da je lepše kada se sedne nasuprot protivnika, nego kada je on virtualan.

Želim vam prijatnu zabavu uz ovu drevnu misaonu igru.

Advertisements