Go festival u Slovačkoj

Ekipa sastavljena od dece, poniklih u Klubu misaonih igara, i njihovih trenera, ukupno 8 članova,  boravila je od 18. do 25. juna 2018. u Slovačkoj. Cilj ovog putovanja je bio Go festival u Kamenom Mlinu, 25km udaljenom od Bratislave, ali smo uklopili i malo turističkog razgledanja Bratislave i Beča. Zahvaljujući niskobudžetnim letovima koji su i Nišlijama omogućili da vide malo sveta, ova naša misija, planirana 3 meseca unapred, postala je ostvariva. U go klubu Pro go, koji jedini u Srbiji neguje juniorski go, podstičemo decu da učestvuju na takmičenjima, jer tako najbolje napreduju. Ovaj turnir je posebno bio zanimljiv deci zbog bogatog sadržaja, prilike da upoznaju drugu decu iz Slovačke, Češke i Hrvatske, ali i zbog zanimljive destinacije.

U čuvenom Praterskom panoramskom točku

Prva 3 dana našeg putovanja su predstavljala turistički obilazak Batislave i Beča. Zahvaljujući našem čoveku, ljubitelju goa i dobrom prijatelju Radi Babiću, koji već 15 godina živi i radi u Beču i koji nam je bio vodič, mogli smo za kratko vreme od jednog dana da  vidimo dosta toga, pa čak da stignemo i u čuveni dvorac Šenbrun. Radove priče su deci bile izuzetno

Rado Babić, naš vodič kroz Beč

zanimljive, a ja sam našeg šarmantnog vodiča doživela kao hodajuću enciklopediju. Toga dana smo prešli 18km na 34 stepena, ali, iako umorni, vratili smo se u Bratislavu srećni i prepuni utisaka. Prelepa arhitektura Beča, čuvena bečka hladna voda, park ruža, dvorci, pune ulice i neka prisna atmosfera koja na njima vlada, muzeji, neizbežne bečke kobasice i čuveni Prater su zauvek ostali u nama da nas bogate i da ih se sećamo. Neizbežna je bila i poseta bečkom go klubu gde smo imali prilike da vidimo čuvenu interaktivnu tach screen go tablu.

 

 

Touch screen go tabla

Obilazak druge dunavske prestonice Bratislave, je bio za nas nešto lakši. Ono što nam je svakako prijalo jeste poseta čuvenom Bratislavskom zamku, gde smo bili prijatno iznenađeni ležaljkama u parku zamka, namenjenim turistima za odmor. Palo nam je na pamet da bi nešto slično moglo da se nađe i u niškoj tvrđavi. Na žalost, shvatili smo odmah, da to ne bi imalo vek trajanja duži od 24 časa. Za razliku od toga, starinski ligeštuli u bratislavkom zamku ulepšavaju okolinu i na usluzi su svim umornim šetačima ili deci koju je vaspitačica iz nekog vrtića dovela tog dana da se tu igraju.

Preostala 4 dana smo proveli u Kamenom Mlinu, odmaralištu u blizini Bratislave. Ušuškano u borovoj šumi, sa bio bazenom i terenima za sport, ovo odmaralište je za sve nas bila prilika da se, nakon šetnje kroz dve evropske metropole, odmorimo i zabavimo u miru i tišini, daleko od gradske vreve. Od petka do nedelje se ovde odigravao turnir u gou koji je bio i naš glavni cilj. Na turniru je učestvovalo 60 igrača, od kojih su dvadesetak bila deca. Ovo je bila prilika za upoznavanje i druženje, ali i za okršaje na go tabli. Organizatori turnira su, imajući u vidu veliki broj dece koji učestvuje, posebnu pažnju obaratili na animaciju i osmišljavanje zabave u periodima između dva kola. Dinamično i zabavno nije bilo samo deci, već i svima nama. Navijali smo za njih dok su pronalazili „golare“ i blago sakriveno u šumi, licitirali na aukciji ili se takmičili u spartan-gou. Ove predivne i maštovite aktivnosti su potpuno zaokupile dečiju pažnju i izmamile osmehe. Svaka čast organizatorima koji su osmislili ove igre u kojima je strategija imala važno ulogu, kao što je to, uostalom, i u gou. Zabava u večernjim satima je takođe bila neodoljiva. Uz gitare i violinu, pesmu i smeh, pekli smo kobasice i grejali se uz logorsku vatru. Odigran je i jedan reli-go sa decom iz Hrvatske, a po prvi put su se Vuk i Staša oprobali u parskom gou. Osim slatkiša koji su osvojeni u igri „Potraga za blagom“, osvojene su i dve nagrade na turniru: Vuk Dušanić je osvojio nagradu za najbolji dvocifreni kju, a Nikola Ilić za skor 4:1.

Vratili smo se kući prezadovoljni, bogatiji za neka nova prijateljstva, predele i iskustva, uz obećanje prijateljima iz Slovačke da ćemo sledeće godine doći ponovo. Naša želja je, da nam se naredni put pridruže i druga deca i dožive go kao mogućnost za spajanje ljudi i nacija, otvaranje novih vidika, kulturnu razmenu i promociju svoje zemlje na najlepši mogući način.

Do sledećeg turnira, nastavljamo da vežbamo go i pravimo planove za narednu školsku godinu, kada će u Regionalnom centru, u saradnji i uz podršku CPN-a, u Nišu započeti treći ciklus koji smo nazvali „Igraj go – razvijaj vijuge“. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i nauče najstariju misonu igru na svetu!

Više fotografija sa naše prelepe go-avanture možete pogledati ovde.

 

 

Advertisements