Arhimedesova letnja škola matematike – Goč 2018.

Internacionalni kamp matematike na Goču, koji organizuje MD Arhimedes, i ove godine je bio izvor zadovoljstva i lepog druženja za sve učesnike. Arhimesedes svoje kampove matematike organizuje već 44 godine, a ovaj je bio 127. po redu. Učestvovalo je 108 učenika i 12 nastavnika. Neki od učenika dolaze svake godine i ne propuštaju ni jedanu Arhimedesovu letnju ili zimsku školu matematike od prvog razreda osnovne škole, a neki su došli čak iz Amerike, Norveške, Švedske, Italije, Velike Britanije, Republike Srpske, kao i iz svih krajeva Srbije.

Arhimedesovi nastavnici

Ovaj kamp je namenjen zaljubljenicima u matematiku, među koje se ubrajaju i nastavnici koji su se svojski trudili da ovoj divnoj i zainteresovanoj publici prenesu delić  svog bogatog iskustva. Za mene je zaista privilegija što sam, već po četvrti put, počastvovana pozivom da budem jedan od Arhimedesovih nastavnika.  Idući u korak sa interesovanjima sadašnjih generacija, Arhimedes u okviru svojih kampova organizuje i škole programiranja, na kojima su u toku 10 dana trajanja škole, zainteresovani učenici mogli da slušaju neki od kurseva: HTML, Pyithon, C++, Scratch ili Java. Kao i ranije, ovi kursevi su izazvali veliko interesovanje kod učenika. U slobodno vreme, posle šetnji i igre u prirodi, deca su mogla da igraju šah ili go, da rešavaju ken-ken, učestvuju u kvizu oštroumnosti ili rešavaju konkursne zadatke. Ove godine je veliko interesovanje izazvalo novo takmičenje: Spartanska matematika. Kombinacija sporta, matematike i taktike u ovoj igri, zabavila je, kako učesnike, tako i publiku, a rekvizite – lubenice smo, naravno, pojeli! Bogatom sadržaju matematičko-programesrskih i sportsko-rekreativnih aktivnosti treba dodati lepo druženje i nova prijateljstva koja na ovakvim mestima nastaju i zbog kojih su, na kraju letnje škole, u nekim očima blistale suze.

Ono što, ipak, ovu letnju školu odvaja od drugih sličnih, je atmosfera prijateljstva u kojoj svi funkcionišemo kao jedan velika porodica. Zaslugu za to, svakako, imaju i divni ljudi koji rade u objektu CDL na Goču. Sve aktivnosti budnim okom nadgleda upravnik Slavoljub i svojom blagošću i dobrotom zrači pozitivnu energiju koja se prenosi na zaposlene i goste. Osećali smo se divno, ušuškani brigom  i pažnjom svih zaposlenih u objektu. Magične kuvarice su nas gostile specijalitetima i mirisom prave domaće kuhinje, a na radost deci su pravili doručak u prirodi, roštiljijadu ili kupus koji se celo prepodne krčkao u grnetu, podsećajući nas na neka davna i lepa vremena. Dodatka je uvek bilo, na hleb se mazao domaći kajmak, ujutro se pušio kačamak, mešene su ranom zorom, da bi bile vruće na našem tanjiru, mekike, uživali smo u domaćim čorbama, ali je bilo i modernih jela, kao što je, na primer, pica. Osim tri dobro izbalansirana obroka, deca su imala i jednu užinu koja se satojala od voća ili domaćeg peciva. I nije samo hrana ono što je uticalo na naš osećaj zadovoljstva. Veliko dvorište ovog odmarališta je uređeno sa puno ljubavi i sa željom da gostima ovde bude prijatno. U svakom kutku se može videti neki lep cvetni aranžman, potočić, bure adaptirano u kućicu, patuljci, životinje ili olovke od drveta i sve to umiveno, doterano i brižljivo negovano. Koliko im je svima stalo do toga da ovaj prostor oplemene, govori i to što svakog leta budemo ponovo iznenađeni nekim novim detaljima koji nam izmame osmeh i obogate dušu, pa sve te slike ponesemo kući, ne samo u fotoaparatu, već i u srcu, obećavajući da ćemo sigurno doći i sledeće godine. Delić te atmosfere sam pokušala da dočaram kroz ovaj kratak film, ali je moja preporuka da posetite ovo mesto, ako vam bude usput i uživate, bar na neki sat. Vredi!

Detaljnije, o MD Arhimedesu i njihovim aktivnostima možete pročitati OVDE.

Advertisements

Let’s do coding!

Zašto da učimo programiranje? Danas živimo u svetu u kome se moderne tehnologije menjaju vrtoglavom brzinom i jednostavno utiču na naš način ponašanja, razmišljanja, kupovine i korišćenja savremenih aparata. Kako bi smo mogli da idemo u korak sa savremenim tehnologijama, nije dovoljno da samo razumemo kako neki uređaj radi, već da budemo u mogućnosti da adaptiramo stvarnost prema našim potrebama, da u sve užurbanijoj svakodnevici budemo osposobljeni za brzo razmišljanje, raščlanjivanje problema na korake i optimizaciju rešenja. a šta je bolje za savladavanje tih veština od programiranja!

I zato, evo nas na mapi dešavanja!

Od 16. do 22. oktobra u Regionalnom centru za obrazovanje u Nišu, Pariske Komune b.b., svakoga dana će u računarskoj učionici tridesetak mališana imati priliku da se oprobaju u jednostavnom vizuelnom programiranju i biće u mogućnosti da naprave svoju prvu igricu. Na taj način ćemo se pridružiti, petoj po redu, Evropskoj nedelji programiranja. Časove ćemo, zatim, nastaviti i u školi „Sveti Sava“, u nadi da ćemo do tada biti opremljeni internetom. Moji đaci, a i ja sa njima, se radujemo što ćemo učestvovati u obeležavanju petogodišnjice Code Week-a i tako dati svoj mali doprinos unapređenju nastave informatike i računarstva. Hvala Regionalnom centru koji je omogućio ovaj događaj i pružio priliku deci da se u savremenoj učionici oprobaju u ovoj zanimljivoj aktivnosti.

A u školi smo ovu školsku godinu započeli ovim filmićem koji se deci veoma dopao, a meni poslužio kao dobar uvod u predmet i motivaciju za njegovo učenje:

Matematička letnja bajka na Goču

Nakon predivnih 10 dana na Arhimedesovoj zimskoj školi matematike na Tari u februaru ove godine, mislila sam da je to nešto najlepše što jedan nastavnik može da doživi. A onda me je ambijent pitomog Goča ostavio bez daha! Još jednom sam imala čast i privilegiju da budem jedan od nastavnika matematičkog društva Arhimedes, ovog puta na njihovoj letnjoj školi za mlade matematičare. Neobično i sa puno ljubavi uređen ambijen dečijeg letovališta u Stanišincima pružio nam je mogućnost da nastavu matematike držimo u ambijentalnim uslovima, tako da su deca  imala priliku da najveći deo dana provedu u prirodi, družeći se međusobno i sa matematikom. Odavno su Arhimedesove letnje i zimske škole matematike prestale da budu nacionalene i prerasle u internacionalne. Na ovogodišnjem kampu  učestvovalo je 110 dece iz cele Srbije, ali i iz USA ( San Diego), UK (Glasgow) i Norveške (Oslo). Zahvaljujući svom dugogodišnjem predanom radu na popularizaciji matematike, kroz ovakve i slične škole matematike, slobodno se može reći da skoro nema srpskog uspešnog matematičara koji nije prošao Arhimedesovu školu (kako smo čuli, to je oko 90%).

Duga tradicija organizovanja letnjih u zimskih škola (ovo je bila 125.), svakako su garancija da će svako dete, ai nastavnik, koji pođu sa Arhimedesom imati divnu mogućnost za duhovnu i fizičku rekreaciju. Zato nije čudo što ima dece koja su već po osmi put na Arhimedesovom matematičkom kampu. Perfektna organizacija, na čijem čelu stoje profesori Bogoljub Marinković i Dragana Stošić Miljković, i ovog puta je bila u funkciji stvaranja bezbednog boravka dece u prirodi. Svaki trenutak je bio ispunjen, a dnevno su se smenjivale matematičke i sportsko-rekreativnae aktivnosti. Dan bi započinjao jutarnjom gimnastikom,  podizanjem zastave i pevanjem himne. Duh zajedništva nas je, zatim, pratio čitavog dana. Nakon doručka, deca su imala 2 časa matematike u grupama sa svojim vršnjacima. Teme su bile različite, a predavači zanimljivi. Naročito je bilo interesantno, kada su stariji učenici (8. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole) dobili priliku da se oprobaju kao predavači i svoje, sada već bogato matematičko i takmičarsko iskustvo, prenesu svojim drugarima. Iskusni nastavnici su ih pratili na tim časovima i zaključili da su se mladi, poučeni iskustvima starijih, pokazali kao odlični predavači. Nastavnici su se trudili da za ovu priliku pripreme neke zanimljive matematičke teme koje nisu obrađivane na dodatnoj nastavi, pa su tako učenici mogli da nauče konstrukcije mnogouglova i Pikovu teremu na kvadratnoj mreži, konveksne firgure i Helijevu teoremu, osnovne pojmove iz verovatnoće, male kombinatorne zadatke, magične kvadrate i još mnogo toga! Nakon prepodnevnih časova, išlo bi se u neku lepu šetnju kroz četinarske i listopadne šume Goča, pod stručnim vođstvom rekreatora Milke Filipović. Posle ručka, malog odmora i užine, usledio bi još jedan čas matematičke radionice, na kome su učenici svakog dana usavršavali svoja znanja iz jedne teme, pa bi se moglo reći da su na kraju škole postali pravi eksperti teme koju su slušali. Sportsko-rekreativne aktivnosti na sportskim terenima za košarku i fudbal bile su prilika za upoznavanje i druženje, ali i mali predah od matematike. Po svom izboru, deca su mogla da se upoznaju i sa igrom ken-ken i da učestvuju u takmičenju. Zainteresovani su pohađali školu šaha ili školi misaone igre go. Ali, svakako najviše zainteresovanih bilo je na kursevima računarstva koje je na divan i topao načina vodila Jelena Hadži-Purić. Njoj su pomagali stariji učenici, već potvrđeni programeri: David, Žarko, Pavle. Mihajlo i Đorđe. U večernjim satima, mlađi učenici su imali različite aktivnosti, radila je i diskoteka, ali se ipak u 9 uredno odlazilo na spavanje, o čemu su brigu vodile 3 divne učiteljice: Gorinka, Rada i Goca. Stariji đaci su se zabavlajli uz gitare i pesme i tako pokazali svoju višestruku nadarenost. Tako osmišljeni program je učinio da je 10 dana letovanja na planini prosto proletelo! Delić ove atmosfere možete čuti u radio emisiji Korak ka nauci novinarke Marije Mišić koja se tri dana družila sa nama.

Osim uživanja u ambijentu, za mene je ovo bila prilika za stručnu i kvalitetnu razmenu sa kolegama i visoko kvalitetan seminar kroz praktičan rad. Veličine srpske matematike: Bogoljub Marinković, Dragan Stošić Miljković, Miloš Arsenović, Milica Prošić, Ružica Petrović i Ćuković Jovan, pokazali su još jednom kako se vole deca i matematika i kako iz te ljubavi nastaju neki lepi matematički trenuci i stvaraju se novi matematički šampioni.  Jednostavni u svojoj veličini, vredni i požrtvovani, ovi ljudi predstavljaju uzor i nama ostalima koji smo imali zadovoljstvo da se sa njima družimo i slušamo njihova predavanja. Nadahnuto smo slušali i bogatili se njihovim iskustvima, rešeni da ih pratimo na putu koji oni crtaju na polju metodike matematike. Inspirisani ovim legendama, svoje lekcije su, takođe uspešno održali: Davidović Dragana, Radibratović Dobrila, Jelena Hadži-Purić (već pomenuta profesorka informatike), učiteljice: Bajić Gorinka, Lazović Radmila i Stanojević Gordana, a evo, već po drugi put, i moja malenkost. Opremljena novim materijalima, zadovoljstvom druženja sa plemenitim i pozitivnim ljudima neiscrpne energije, obogaćena iskustvom podučavanja dece koja su rešila da deo svog raspusta posvete matematici, motivisano nastavljam dalje. Hvala MD Arhimedes što postoji!

Neuobičajena matematička sekcija

Pre 9 meseci sam započela posebnu vrstu aktivnosti kroz matematičku sekciju. Uz pomoć drugara iz Go kluba Pro Go, započela sam sa đacima školu goa „Igraj go – razvijaj vijuge“. Tada nisam ni slutila koliko brzo možemo da napredujemo, a mi smo za ovo vreme uspeli da stignemo čak i do Evropskog juniorskog prvenstva u gou, koje je marta meseca održano na Paliću. Ovo prelepo iskustvo je bio fantastičan podsticaj za nastavak naših aktivnosti. Usledilo je državno ekipno, a zatim i državno juniorsko prvenstvo, a od ove školske godine imamo i nove članove, učenike 3. i 4. razreda. Igramo se, uživamo, takmičimo se, a nadamo se da će se i u drugim školama preduzeti slične akcije. Zašto da igrate go? Zašto je go dobar za decu u razvoju?

  • zabavan je;
  • razvija memoriju;
  • poboljšava koncentraciju;
  • go je odlična vežba u logičkom razmišljanju;
  • uči te da budeš strpljiv;
  • pomaže ti da naučiš veštine strategije i taktike;
  • uči te da poštuješ protivnika;
  • igranje goa popravlja školska postignuća.

Evo kakva su naša iskustva:

Dodela nagrada NAJBOLJI EDUKATORI SRBIJE 2015.

11 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana 15. decembra 2015. u prostrorijama Naraodne banke Srbije dodeljene su nagrade najboljim edukatorima Srbije za 2015. godinu. Šesnaest učitelja i nastavnika osnosvnih i srednjih škola je ponelo ovu laskavu titulu.

13

Ove nagrade dodeljuje fondacija za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić. Osim vrednih nagrada, treba istaći i način na koji je to učinjeno. Prostor koji je za tu svrhu odabran je već sam po sebi govorio o vrednosti ove nagrade, a taj utisak su pojačale pažljivo izabrane reči koordinatora projekta Lele Đokić , predsednika udruženja Vladimira Prelovca i pomoćnika ministra prosvete Željane Radojičić Lukić. Osećala sam se zaista izuzetno uvaženo, tako da je, osim same nagrade, koja će svakako puno pomoći mojim nastojanjima za  unapređenje nastave, sam osećaj da sam zasluženo tu, da je nekome stalo da nečiji rad javno pohvali i nagradi, bio neprocenjiv. Reči koje su nam tom prilikom upućene: da radimo izuzetno važan i odgovoran posao (što je više puta podvučeno) koji je od važnosti za celu zemlju, da smo uzor kolegama i učenicima, da smo inspiratori pozitivnih promena u društvu i mlade podstičemo na razmišljanje i preduzetništvo, su veliki podsticaj da istrajemo u svom radu. Uživala sam u svakoj reči pohvale koja nam je upućena i u činjenici da je rad i trud nešto što se, ipak, ceni.

Sam događaj su zabeležile kamere i novinari, pa evo nekoliko linkova ka reagovanjima u medijima:

RTS1

Priče sa dušom

Emisija Danas na niškoj TV Zona  (26 min 50 s)

12346878_1005647429478362_2004766466_n …tačnije 4: Slađana Trajković, Ivana Krulj, Suzana Miljković, Mirjana Rašić Mitić

Kad đaci uz profesorku zavole matematiku

Emisija Jutro na TV Kopernikus

 

 

Matematičke igrarije za niške osnovce

Danas je održana prva radionica-igraonica u okviru LetoMat projekta koji ostvaruju NiMat i Regionalni centar u Nišu. Na ovim besplatinim radionicama namenjenim deci od 6 do 16 godina, niški đaci će moći da se pozabave onom zanimljivom stranom matematike kroz igre i zabavne zadatke. Na današnjoj radionici je dvadesetak dece, nekoliko roditelja i par kolega uživalo u igrama strategije i drugim zabavnim materijalima koje su pripremile članice udruženja za popularizaciju matematike NiMat. Zabeležili su i mediji:

http://www.belami.rs/video-letnja-skola-matematike/

Još slika možete pogledati ovde.