Niš Open 2018 – European Go Spring 2018 Starts in Niš!

Niš  može da se ponosi velikim događajem koji je mala grupa entuzijasta organizovala od 15.-18. marta 2018.  pod sloganom „European Go Spring 2018 Starts in Niš!“.  Ceo događaj su karakterisale 3 celine: dva međunarodna turnira i Okrugli sto sa eminentnim učesnicima koji su govorili o značaju koji go ima na razvoj inteligencije kod dece.

Manifestacija je počela dvodnevnim turnirom (15.-16.3.) koji je predstavljao Kvalifikacije za Grand Slam, najprestižniji i najjači go turnir.  Ponosni smo što nam je Evropska go federacija ukazala čast da se nadmetanje za učešće na Grand Slamu održi u našem gradu. Na ovom turniru je učestvovalo 12 veoma jakih evropskih igrača, a na Grand Slam su se plasirala 2 igrača: Frejlak Stanislaw  i Mitić Nikola – naš Nišlija za ponos! Nikolin brat, Dušan Mitić, je ovaj plasman izborio još ranije, tako da će Niš imati dva predstavnika na ovom velikom i značajnom turniru. Mečevi su prenošeni uživo, a u realizaciji prenosa su pomagali juniori iz našeg kluba Pro go i učenici iz Računarskog odeljenja za talente gimnazije „Bora Stanković“

U prethodnom postu: Uticaj goa na razvoj inteligencije kod dece sam pisala o Okruglom stolu koji je ujedno bio i najava velikog međunarodnog turnira Niš Open 2018 koji se održao 17.-18.3. 2018. u Regionalnom centru u Nišu. Ovakav turnir se u Nišu održava već drugi put i to u mnogo većem obimu nego prošle godine. Ohrabreni izjavama prošlogodišnjih učesnika da će svakako doći ponovo pošto su bili prezadovoljni organizacijom turnira i povoljnim cenama boravka u Nišu, upustili smo se u još jedan izazov ovakve vrste. Na ovogodišnjem turniru je učestvovao  još veći broj igrača nego prošle godine: 102 igrača koji su predstavljali 43 kluba iz 17 evropskih zemalja! Klub koji je imao najviše igrača na prvenstvu je niški go klub Pro Go sa čak 30 učesnika, a među njima je i 21 junior iz  Kluba misaonih igara 2 (projekat koji ostvarujemo uz podršku Centra za promociju nauke i Naučnog kluba Regionalnog centra iz Niša).  Ovo je za našu decu bilo neprocenjivo iskustvo! Bili su u prilici da igraju veoma dobre i jake partije, ali i da se druže sa decom iz drugih evropskih zemalja. Osim samog učešća,  na ovakav način su ostvareni mnogobrojni pedagoški i psihološki ciljevi: kulturna razmena, socijalizacija, razvoj digitalnih kompetencija (kroz praćenje rezultata na internetu i učestvovanje u prenosima partija uživo, putem interneta  i Euro Go TV), razvoj lingvističkih sposobnosti, razvoj veštine kojom se poraz pretvara u pobedu kada iz njega učiš, razvoj strpljenja i upornosti i još mnogo toga što čini da bavljenje goom i učestvovanje na turnirima blagotvorno utiče na razvoj inteligencije kod dece, njihovu bolju socijalizaciju i ponašanje uopšte.

Niški juniori su osvojili i dve bronzane medalje: Sara Đorđević u kategoriji U20 i Petar Stojiljković u kategoriji U12. Međutim, mi volimo da kažemo, a tako i mislimo, da su svi juniori koji su skupili hrabrost da „stanu na crtu“ drugim igračima iz Evrope – pobednici! Sponzor nagrada za juniore je bila izdavačka kuća Bigz i veliko im hvala na tome što smo decu mogli da obradujemo vrednim novčanim nagradama i time im poručimo da se trud, rad i zalaganje svakako isplate. A kako je izgledala konačna tabela rezultata, možete pogledati na sajtu turnira: http://goklub.org.rs/

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Odjeci sa turnira u vidu utisaka još stižu. Svi hvale naše gostoprimstvo, dobru organizaciju, smeštaj, a naročito hranu i dobro druženje koje smo imali na Dance evening. Go klub Pro Go, na čelu sa Željkom Veselinovićem i njegovim saradnicima Draganom Ilićem i Mladenom Lilićem, još jednom je pokazao kako se ljubav prema gou može pretočiti u jednu ovakvu predivnu akciju. Nesebičnim zalaganjem, često ulažući i  svoja lična materijalna sredstvima, oni su primer savremnih vitezova časti. Ponosna sam što se mogu pohvaliti da sam njihov sasradnik i što mojim učenicima predstavljaju odlične modele na koje se mogu ugledati.

A koliko je ceo događaj uticao na razvoj turističkih potencijala Niša i Srbije znamo po rečima igrača iz Slovačke (a i drugih): „Organizujte nam uskoro još jedan ovakav turnir, dolazimo sigurno!“ Nadamo se da će i čelnici grada u budućnosti imati sluha za ovakve kulturno-sportske manifestacije koje na najlepši način predstavljaju naš grad i zemlju i da će nam pomoći u realizaciji predstojećih događaja.