Priprema za završni ispit na zanimljiviji način👇

U želji da pripreme za završni ispit mojim đacima učinim zanimljivijim, sastavila sam priču Potraga za blagom.  Kombinovanje matematike sa avanturom kroz priču doprinosi učenju na zanimljiv način. Priča se sastoji od 3 dela. U prvom delu istraživać Joca pronalazi staru dedinu mapu sa blagom i kreće na put. Tokom pripreme za putovanje prati akcije u prodavnicama i bira da obavi nabavku u onoj prodavnici koja nudi najbolje cene za ono što je njemu potrebno (procentni račun). U drugom delu sJoca stiže na obalu. Da bi se prevezao na obalu, takođe postupa „domaćinski“, razmišljajući i računajući koje plovilo mu se najviše isplati da iznajmi kako bi stigao na ostrvo sa blagom (vežba se konverzija valuta i zadatke sa računanjem brzine kretanja). U trećem delu priče, Joca stiže na ostrvo i uz pomoć mape pronalazi kovčeg sa blagom i otkriva šifru (vežba se koordinatni sistem, pojmovi apscisa i ordinata, strane sveta, procenti i apsolutna vrednost).

Za realizaciju ovakvog vežbanja je potrebno 2 časa. Učenici koji se lako snalaze sa matematikom su uspeli da reše sve zadatke (čak!) za samo 45 minuta, a iznenađujuća je bila reakcija učenika koji do kraja časa nisu uspeli da stignu do blaga, pa su tražili da nastave sledećeg časa. Moramo prizanti da je retko čuti od učenika da, osim onoga što se mora, traže i dodatno da vežbaju matematiku.😉 Zanimljiv zadatak je uvek odlična motivacija za vežbanje upornosti i postizanje cilja. Matematika može da bude zabavna, itekako!😊

Priču možete da preuzmete na linku ispod👇. Molim Vas da poštujete autorsko pravo i navedete pisca priča, tj. mene.😀 Hvala što čitate moj blog i koristite materijale sa njega.